Mirko Duspara

Obilježena obljetnica 112. rođendana Dragutina Tadijanovića

tadijanovic resize

Povodom obilježavanja 112. obljetnice rođenja velikog hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića, u Spomen domu koji nosi njegovo ime održana je 3. studenog 2017. dodjela pjesničke nagrade iz Fonda Dragutina Tadijanovića, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koju je ove godine osvojio pjesnik Goran Gatalica. U sklopu održanog programa dodijeljene su i stipendije najboljim studentima književnosti s područja Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije. Na samom kraju programa posjetitelji su imali priliku razgledati i izložbu studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti pod nazivom „Dogodine opet- ilustriranje Tadije“. Uz brojne goste i posjetitelje, dodjeli nagrada i otvorenju izložbe povodom 112. godišnjice rođenja Dragutina Tadijanovića u ime Grada Slavonskog Broda prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić.

I ove je godine u Slavonskom Brodu organizirano državno natjecanje književno zabavnog kviza o njegovom životu i djelu.  Natjecanje je organizirano u dvorani Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“  pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Slavonskog Broda u suradnji s gradskim osnovnim školama i Galerijom umjetnina Grada Slavonskog Broda. Na ovogodišnjem književno-zabavnom kvizu o Dragutinu Tadijanoviću sudjeluje čak 112 osnovnoškolaca iz čitave Hrvatske, točnije iz 28 škola, i to najviše, 18 škola, s područja grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, te 10 škola iz Bjelovara, Čučerja, Đakova, Križevaca, Svete Nedjelje, Trenkova, Vukovara i Zagreba. Uz pomoć 43 mentora, natjecatelji su nastojali pokazati što više znanja o Tadijanovićevu životu i djelu. U samom finalu kviza sudjelovalo je ukupno pet ekipa. Prvo mjesto u završnom natjecanju osvojili su učenici OŠ „Hugo Badalić“ iz Slavonskog Broda, drugo mjesto OŠ „Ljudevit Modec“ iz Križevaca, a treće mjesto OŠ „Sveta Nedjelja“ iz Svete Nedjelje.

Najboljim i najuspješnijima, čestitao je i uručio nagrade zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić. Lijepa je simbolika u tome što se ove godine natjecalo ukupno 112 učenika na kvizu koji su svojim znanjem i ljubavlju prema Tadijinom stvaralaštvu i životu obilježili njegov 112. rođendan. I ove godine, kao i prethodne, odziv učenika bio je velik, čak i veći, a atmosfera je bila vesela i ugodna. To pokazuje da će ova prekrasna priča druženja i njegovanja sjećanja na Tadiju biti kontinuitet programa obilježavanja njegova rođendana u godinama koje slijede. Pokrovitelji kviza bili su Alfa, Znanje, Školska knjiga i Profil.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Obilježena obljetnica 112. rođendana Dragutina Tadijanovića

mt_ignore