Mirko Duspara

26. obljetnica oslobođenja brodske vojarne i svečano obilježavanje Dana branitelja Brodsko-posavske županije

 

brodskavojarna resize

Borbe za oslobođenje brodske vojarne, tadašnjeg vojnog garnizona "Ivan Senjug Ujak", započele su 15. rujna 1991. godine iza 19 sati, a okončane su 16. rujna oko 18 sati predajom dvadesetak oficira JNA i stotinjak vojnika. Oslobađanjem vojarne brodska je Tvrđava prvi puta u višestoljetnoj povijesti prestala biti sjedište raznih vojnih postrojbi, a Slavonski Brod i okolica oslobođeni su neprijateljskih uporišta. Grad Slavonski Brod izražava zahvalnost svima koji su sudjelovali u jednom od najznačajnijih događaja u suvremenoj povijesti Slavonskog Broda. 

Upravo u spomen na ovaj povijesni datum, ove je godine i po prvi puta svečano obilježen Dan branitelja Brodsko-posavske županije. Trodnevni program obilježavanja ovog značajnog dana započeo je u četvrtak, a središnji dio programa održan je tijekom današnjeg dana. Tako je u crkvi Gospe brze pomoći služena sveta misa, zatim je uslijedio mimohod do Spomenika poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima, nakon čega su u znak sjećanja na sve poginule i nestale branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata, položeni vijenci i zapaljene svijeće. U Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ održana je i svečana akademija, a u večernjim satima održao se i koncert Miroslava Škore na glavnom gradskom trgu. Obilježavanju Dana branitelja Brodsko-posavske županije prisustvovali su roditelji poginulih branitelja, izaslanstvo predsjednice Republike Hrvatske, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog Sabora, ministar branitelja, izaslanstvo načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, predstavnici Brodsko-posavske županije, Ureda državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji, PU Brodsko-posavske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, a u ime Grada Slavonskog Broda zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić.

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva 26. obljetnica oslobođenja brodske vojarne i svečano obilježavanje Dana branitelja Brodsko-posavske županije

mt_ignore