Mirko Duspara

Duspara: Iz raznih fondova do sada smo povukli sredstva u vrijednosti 7 godišnjih proračuna Slavonskog Broda

 

indeksiraj„Izrazito mi je zadovoljstvo pogledati unatrag na ovaj mandat u isteku i sve ono što smo s građanima isplanirali i uspješno realizirali. Naš grad razvija se u nekoliko važnih sektora, za koje brinemo i u koje ravnomjerno ulažemo. Sve to puno nam je lakše i zbog iznimno dobrog i uspješnog privlačenja sredstava iz raznih fondova, a pogotovo onih Europske unije i ministarstava. U proteklih 12 godina u Slavonski Brod pristiglo je gotovo milijardu kuna, odnosno 7 godišnjih gradskih proračuna, čime smo razvoj grada ubrzali barem dvaput! Razvoj grada smo ubrzali za 12 godina, s obzirom da ova sredstva nikada ne bismo mogli osigurati proračunom, a zbog spore države na čekanju nam je još i odobrenih 155 milijuna kuna. Kao primjer, jedno od velikih ulaganja koje nas očekuje je i obnova naše Tvrđave, u kojoj se danas i nalazimo i u koju će se uložiti dio od povučenih 31,5 milijuna eura u sklopu ITU mehanizma.“ istaknuo je gradonačelnik Duspara prilikom današnje tiskovne konferencije na temu privlačenja sredstava iz različitih fondova u Slavonskom Brodu.

Gradonačelnik Duspara danas je na tiskovnoj konferenciji u brodskoj Tvrđavi predstavio dosadašnje rezultate rada u području privlačenja sredstava iz raznih fondova, a prije svega onih Europske unije i nadležnih ministarstava. Uz podatak o privlačenju gotovo milijarde kuna, odnosno novca u vrijednosti 7 gradskih proračuna, gradonačelnik Duspara osvrnuo se i na neke od većih realiziranih projekata.
Slavonski Brod je kroz ITU mehanizam dobio 31,5 milijuna eura, s čim će se financirati izgradnja inovacijskog inkubatora, komunalne infrastrukture, voznog parka, hotela, muzeja tambure i multimedijalnog centra u Tvrđavi te biciklističkih staza, a obnovit će se i unutrašnjost kuće Brlić te će se podržati inovativne udruge i poduzetnici.

Realiziran je i prvi veliki infrastrukturni IPA projekt u Hrvatskoj, težak 24 milijuna kuna, nakon čega je povučeno dodatnih 280 milijuna kuna za izgradnju i modernizaciju vodovodno-kanalizacijske infrastrukture, s naglaskom na brdske dijelove grada. Isto tako, uz europska sredstva već dvije godine zaredom provode se projekti kroz koje su u školama angažirani asistenti u nastavi za učenike s poteškoćama u razvoju, a od ove školske godine provodi se i projekt besplatne prehrane u školama za učenike u riziku od siromaštva.

Grad Slavonski Brod povukao je dodatnih 155 milijuna kuna, no riječ je o novcu na koji se još čeka zbog tromosti državne vlasti i nadležnih institucija. Primljeno je još niz projektnih aplikacija za natječaje s čijim raspisivanjem država kasni, stoga će sredstva za dodatan rast i razvoj grada nastaviti dolaziti u Slavonski Brod i u budućnosti.

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Duspara: Iz raznih fondova do sada smo povukli sredstva u vrijednosti 7 godišnjih proračuna Slavonskog Broda

mt_ignore