Mirko Duspara

Slučaj "Korčula" okončan - Gradonačelnik Mirko Duspara obranio gradsku imovinu i proračun

Slučaj Korčula

Grad Slavonski Brod prekjučer je primio presudu Županijskog suda u Slavonskom Brodu u ponovljenom postupku kojom je okončan „Slučaj Korčula“. Time je završena jedanaestogodišnja pravna bitka za vrijednu gradsku imovinu. Upravo zbog ovog slučaja Slavonskom Brodu je 2009. prijetila i višemilijunska ovrha nad gradskim proračunom. Cijela priča započela je 1994. godine, no „Slučaj Korčula“ obrušio se na Grad Slavonski Brod nakon što je 2000. godine država ugovorom o darovanju darovala Gradu odmaralište. Već 2002. Novogradnja pokreće sudsku tužbu protiv Grada. Kako je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo gradonačelnik Mirko Duspara u onom trenutku činilo se kao da je sve gotovo. Iako je čitavo vrijeme upozoravao na očite nedostatke u postupcima mnogi su mu govorili kako je ludost upustiti se u ovu pravnu bitku.

„Tvrdio sam kako mora postojati način da se zabilježbe uklone i sačuva gradska imovina. Tadašnji koalicijski partner HDZ također je od mene tražio da potpišem nagodbu. Nisam na to pristao jer sam znao da nisu sagledane sve činjenice i upravo zbog mog nepristajanja 2007. raspala se koalicija u Gradskom vijeću. Raspisani su prijevremeni nakon kojih sam se ponovno vratio kao gradonačelnik i nastavio svoju bitku za očuvanje gradske imovine“- poručio je gradonačelnik Duspara.

Gradonačelnik je ponovno poručio kako je „Slučaj Korčula“ ništa drugo nego pokušaj organizirane rasprodaje gradske imovine uzrokovane pohlepom pojedinaca. Zbog takvog stava čitavo vrijeme bio je izložen prozivkama i prijetnjama. Unatoč tome o svemu što se događalo obavijestio je državnu vlast i Državno odvjetništvo. Upravo uz pomoć Državnog odvjetništva upustio se u razrješavanje pravnog gordijskog čvora koji je postojao desetljećima.Presuda Županijskog suda u Slavonskom Brodu u ponovljenom postupku, koja je prekjučer stigla u Grad Slavonski Brod, dokazuje da je gradonačelnik Mirko Duspara čitavo vrijeme bio u pravu. Ne tako davno još uvijek se isticalo kako u „Slučaju Koručula „ još ništa nije gotovo.

„Jedanaestogodišnja pravna bitka je završena. Sačuvali smo gradsku imovinu, no mogu reći da smo za to istovremeno platili i jako visoku cijenu; oko 2 milijuna i 400.000 kuna za odvjetničke troškove, oko 3 milijuna i 300.000 kuna platili smo vjerovnicima Novogradnje. Ja vas pitam tko će vratiti taj novac sada kada imamo i konačan dokaz da smo čitavo ovo vrijeme bili u pravu?"- istaknuo je gradonačelnik.

Tvrtka Novogradnja u međuvremenu je otišla u stečaj, a gradonačelnik je najavio kako će razmotriti sve mogućnosti te ustrajati na vraćanju ovih sredstava Gradu Slavonskom Brodu.

Slučaj Korčula Slučaj Korčula Slučaj Korčula Slučaj Korčula
Slučaj Korčula Slučaj Korčula Slučaj Korčula  

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva Slučaj "Korčula" okončan - Gradonačelnik Mirko Duspara obranio gradsku imovinu i proračun

mt_ignore